Fosfolipidy ze slunečnice
175 mg
Fosfolipidy ze slunečnicového lecitinu jsou přírodní látky získávané ze slunečnicových semínek, které pomáhají emulgovat tuky v těle. Díky tomu zlepšují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, jako jsou vitamíny D a K.
Hořčík (malát)
66 mg - 17,5 RHP*
Spojení hořčíku s kyselinou jablečnou (v iontovém stavu označení malát), která se přirozeně vyskytuje v ovoci a zelenině, má vynikající biologickou dostupnost a vstřebatelnost v organismu. Hořčík je nezbytný pro přeměnu vitamínu D na jeho aktivní formu, kalcitriol (1,25-dihydroxyvitamín D3). Bez dostatečného množství hořčíku je účinnost vitamínu D snížená. Pokud je hořčíku nedostatek, může se vitamín D stát „neaktivním“ a tělo ho nebude schopno využít efektivně.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Vitamin D3
25 μg - 1000 IU - 500 % RHP*
Vitamín D3 (cholekalciferol) je v tucích rozpustný sekosteroid, který se přirozeně tvoří ve spodních vrstvách kůže z cholesterolu po vystavení slunci (UV záření). V naší zeměpisné šířce se vitamín D v kůži nevytváří po 6 měsíců v roce a proto je důležité jej přijímat ze stravy nebo suplementovat. Přispívá k normální hladině vápníku v krvi a k zdravému stavu kostí, zubů a k normální činnosti svalů. Podporuje normální vstřebávání vápníku a fosforu ze stravy a příznivě působí na imunitní systém. Je získáván z mořských řas a je proto vhodný i pro vegany.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Vitamín K2 (MK-7)
37,5 μg - 50 % RHP*
Vitamín rozpustný v tucích, který pomáhá udržovat normálního stavu kostí a také přispívá k normální srážlivosti krve. Jedná se o formu vitamínu K2 (menachinon) formy MK-7, který je přirozeně vytvářen bakteriemi v lidském střevě a vyskytuje se také v některých druzích sýrů a fermentovaných potravinách. Jeho tvorba bakteriemi ve střevech ale není dostatečná a jeho zásoba je rychle vyčerpána. Působí v synergii s vitamínem D, a proto by se měly tyto dvě látky vyskytovat v doplňcích stravy pospolu.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.