Chromozoom logo
Zdraví

Nebezpečné UV paprsky na horách. Sníh funguje jako velké zrcadlo.

Jarní prázdniny jdou do finále a většina z nás zamířila do hor. Ať už jde o kopce Krkonoš, Šumavy či o masivy alpské, přání všech je stejné – mít dost sněhu a slunečné počasí. Dostatek světla, azurové nebe a slunce v kombinaci s bílou sněhovou pokrývkou skutečně vyvolává pocit pohody a optimismu, navíc sluneční paprsky se kromě pozitivních účinků na psychiku nebo imunitu, podílí na tvorbě vitamínu D, který je nezbytný pro správné využití vápníku organismem, zejména jeho ukládání do kostí. Bohužel, každé pro má i své proti, a proto je potřeba pamatovat i na to, že slunce dokáže být člověku velkým nepřítelem. Přináší totiž riziko alergických reakcí, spálení, stárnutí pleti, ale i poškození očí nebo oslabení imunity.

UVB paprsky zrychlují proces stárnutí

Jde o tak zvané UVB záření, před kterým bychom se v přírodě měli chránit nejvíce, a je jedno, zda jsme u moře nebo na horách. Po absorpci UVB záření kůží nejprve dochází k jejímu zarudnutí a postupně pak hnědnutí. Při nedostatečné ochraně proti UVB záření se urychluje proces stárnutí a zvyšuje se riziko vzniku rakoviny kůže. 95 % UVB záření by měl pohltit ozón, ale jeho vrstva se bohužel i ve středních zeměpisných šířkách, v určitých ročních obdobích může zeslabovat, nad Anktarktidou zeje dokonce ozónová díra.

Ozón lze měřit pomocí pozemních přístrojů, družic nebo sond. To, co by nás ale mělo zajímat, je měření UV indexu. Ten nás informuje o úrovni slunečního ultrafialového záření dopadajícího na zemský povrch a vyjadřujícího biologické působení na lidské zdraví. Jeho hodnoty se pohybují od 1 do 11 stupňů. Nejvyšší stupeň je tak intenzivní, že pokožku spálí během 10 minut.

Čerstvý sníh dokáže odrazit až 88 % UV záření

Čím výše, tím hůře. Zjednodušeně řečeno, pokud si užíváte sluneční paprsky v horském středisku, které se nachází 2500 metrů nad mořem, popíjíte Aperol a ráno jste se nenamazali krémem s ochranným faktorem, pak si nepříjemně zahráváte, a to sílu slunečních paprsků nemusíte ani pociťovat.

Sníh navíc funguje jako jedno z největších odrazových skel, které dokáže odrážet 80 až 90 % UV záření přímo na člověka. Stejně „účinnou“ odrazovou plochou je voda, která reflektuje celých 100 procent UV záření. Paprsky se dokonce odrazí zpět na člověka v 15 % od horkého písku na pláži, od betonu i od trávy.
 

Jakou míru ochrany zvolit? 

Přihlédněte mimo plánovanou dobu pobytu na slunci právě i k vaší genetice. Rozdíl mezi SPF 30 a SPF 50 je v míře blokovaného UVB záření: zatímco SPF 30 blokuje přibližně 96,7 % UVB paprsků, SPF 50 blokuje okolo 98 %. I když to může vypadat jako malý rozdíl, pro lidi s velmi světlou pokožkou, historií kožní rakoviny v rodině, nebo pro ty, kteří tráví dlouhé hodiny na slunci, může být tento rozdíl stupně ochrany důležitý. „Většina příznaků předčasného stárnutí kůže je způsobena právě vystavením se UV záření. Míra, do jaké sluneční záření ovlivňuje naši pokožku, závisí mimo jiné na pigmentaci pokožky, která je dána našimi geny,“ vysvětluje Ing. et Ing. Barbora Procházková, PhD., vedoucí vědeckého týmu Chromozoom.

Krémy s SPF jako dennodenní rutina

Věřte, že UV záření může na zemi i v zamračený den dosahovat 70 až 75 %, a to díky odrazům a rozptylům. Proto by se používání krémů s hodnotou alespoň SPF 30 (Sun Protecting Factor) mělo stát každodenní rutinou nejen na horách. Dobrou zprávou pro všechny ženy je, že SPF 30 už je dodáván do většiny make-upů. Také opalovací krémy by se měly stát součástí výbavy na hory. Odborníci doporučují namazat se půl hodiny před pobytem na slunci, aby došlo k absorpci opalovacího krému do kůže, což je efektivní pro ochranu proti UVA a UVB záření a po dalších 30 minutách by se měla aplikace opakovat.

Děti, dospělí nebo senioři? Rizika jsou stejná

Děti do 3 let by neměly být přímému slunci vystavovány vůbec. Pro ostatní skupiny platí stejná rizika, přestože někteří mají mylnou představu, že právě horské sluneční paprsky jejich pokožku konečně oživí. Nejen citlivost kůže na slunce, ale i vznik vrásek, celulitida, suchá kůže a výživa pokožky je dána geneticky.

Barva lidské kůže a její reakce na sluneční záření jsou totiž do značné míry určeny typem a množstvím pigmentu melaninu, který kůže produkuje. Melanin totiž funguje jako přirozený ochranný faktor proti škodlivým účinkům UV záření. Existují dva hlavní typy melaninu: eumelanin a feomelanin. Genetické testy mohou odhalit informace o tom, jaký typ melaninu vaše tělo primárně produkuje, a tím poskytnout představu o vaší přirozené úrovni ochrany proti UV záření,“ doplňuje vědkyně Barbora Procházková.

Lidé, kteří produkují méně eumelaninu a více feomelaninu, mají méně přirozené ochrany proti UV záření a měli by být opatrnější při expozici slunci, používat opalovací krémy s vysokým SPF, nosit ochranné oblečení a omezovat čas strávený na přímém slunci.
 

Největší mýty o UV záření:

  • UV záření jsme vystaveni jen za slunečného dne
    Jelikož je UV záření neviditelné a my jej nedovedeme našimi smysly zaznamenat, nemůžeme jeho aktuální intenzitu nijak hodnotit. I pokud je tedy zataženo nebo například mlha, mohou být dávky UV záření poměrně vysoké.
     
  • Nejvíce UV záření je u moře
    Pokud jste na dovolené na rovníku, pak ano. Ale věřte, že intenzita paprsků v americkém městečku Vail v Coloradu, které leží v nadmořské výšce kolem 2 590 metrů, je asi o 60 % silnější, než na pobřeží Atlantiku u New Yorku.
     
  • Poškození zraku vlivem UV záření umíme vyléčit
    UV záření má významný dopad na zdraví očí a může vést k různým očním problémům a onemocněním. Naše medicína si sice dokáže poradit se zeleným zákalem nebo vyměnit čočku, ale jde o jednu stranu mince. Daleko podstatnější je riziko postižení sítnice, zejména jejího centra, díky kterému jsme schopni vidět a rozlišovat detaily. Sítnice je svým složením v podstatě nervová tkáň.

    Nervové buňky, neurony, bohužel neumí lidské tělo nahrazovat novými. Vzhledem k rizikům spojeným s expozicí UV záření je důležité chránit oči stejně pečlivě, jako chráníme kůži. Nošení kvalitních slunečních brýlí s 100 % UV filtrem může významně snížit množství UV záření, které zasáhne oči a pomoci předcházet poškození. Kromě slunečních brýlí mohou pomoci i klobouky s širokým okrajem nebo další ochranné prvky.

Také by vás mohlo zajímat

Co se skrývá za zdravou pletí?

Povaha pleti obličeje se může během života měnit. Závisí totiž z velké části na hormonech, věku a částečně i na dědičnosti.