Chromozoom logo
Krása

Může genetika pomoci s léčbou akné?

Acne vulgaris je běžné kožní onemocnění, které postihuje miliony lidí po celém světě. Může způsobovat emocionální diskomfort a ovlivňovat sebevědomí člověka.  V tomto článku vám poskytneme vědecké informace o acne vulgaris - co to je, jak vzniká, jaké geny jsou s ním spojeny a rizikové faktory životního stylu, které podporují jeho vznik. V neposlední řadě si prozradíme efektivní taktiky, jak s akné zatočit jednou provždy. Pokud vás zajímá, zda i vy budete mít skony k tvorbě akné, můžete si udělat DNA test, který vám prozradí mnoho další zajímavých informací o vaší pleti.

Co je to akné?

Acne vulgaris je jedním z nejčastějších kožních onemocnění na celém světě, které někdy v životě postihne až 85 % lidí. Ačkoli je nejčastější v období dospívání, může přetrvávat i v dospělosti, a dokonce se může vyvinout i u lidí, kteří ho v dospívání nikdy neměli. Jedná se o chronické zánětlivé onemocnění kůže, které vzniká následkem ucpání vlasových folikul odumřelými kožními buňkami, mazem a bakteriemi. Vyznačuje se přítomností pupínků, černých a bílých teček a vyskytovat se může na obličeji, hrudníku, zádech a ramenou  či jiných částech těla.

Při vzniku akné hrají významnou roli hormony, zejména androgeny jako je testosteron. Ten může stimulovat produkci oleje v kůži, což vede k ucpání pórů a následnému vzniku kožního onemocnění.

Jaké geny jsou spojeny se vznikem akné?

Nedávné studie identifikovaly několik genů, které mohou být spojeny se vznikem akné. Patří mezi ně:

  • OVOL1: Podílí se na regulaci vývoje kůže.
  • FGF2: Podílí se na růstu a vývoji buněk a je spojován se vznikem akné.
  • FST: Podílí se na regulaci zánětu a je spojován se závažností akné.
  • SPECC1L: Podílí se na vývoji vlasových folikulů.

Zajímavé je, že u některých populací není hlášen žádný výskyt akné, například u ostrovanů Kitavan na Papui-Nové Guineji a u lovců-sběračů Ache v Paraguayi. Tyto populace se živí stravou s nízkým obsahem zpracovaných potravin a vysokým obsahem ovoce, zeleniny a libových bílkovin – krásný příklad toho, že výskyt akné je z veliké části ovlivněn našim životním stylem.

Jaké jsou rizikové faktory, které podporují vznik akné?

  • Strava: Strava s vysokým obsahem zpracovaných potravin, rafinovaných cukrů, prozánětlivých omega-6 a trans mastných kyselin může přispívat ke vzniku akné. Konzumace potravin, vůči kterým máme menší, či větší alergii a /nebo intoleranci rovněž podporuje tělesnou zánětlivost a tím i tvorbu akné. Nejcitovanější skupinou potravin jsou z tohoto hlediska mléčné výrobky.
     
  • Stres: Chronický stres podporuje vznik akné tím, že stimuluje produkci hormonu kortizolu, který může zvyšovat produkci oleje v pokožce a ucpávat póry. Kromě toho může chronický stres oslabit imunitní systém, takže je pro tělo obtížnější bojovat s bakteriemi způsobujícími akné.
     
  • Hormonální změny: Hormonální změny, například v období puberty, těhotenství a menstruačního cyklu, mohou podporovat akné tím, že zvyšují produkci oleje v kůži. Ke vzniku akné může přispívat také hormonální nerovnováha, která se vyskytuje například u syndromu polycystických vaječníků (PCOS).
     
  • Kosmetika: Některé kosmetické přípravky mohou rovněž přispívat ke vzniku akné. Soustřeďte se proto na používání přírodní, tzv. “non-toxic“ kosmetiky, která je k lidské pokožce maximálně šetrná.

Jak vyzrát na akné?

Boj s akné může být frustrující a náročný, ale existuje řada ověřených způsobů, jak s ním efektivně bojovat:

  • Péče o pleť pomocí jemných a nekomedogenních (nezanášející póry) kosmetických produktů.
  • Zdravá strava s dostatečným obsahem proti-zánětlivých omega-3 mastných kyselin.
  • Efektivní práce se stresem, ať už skrze meditaci, pravidelný pohyb, kvalitní spánek, či podpůrnou suplementaci ve formě adaptogenů.

K léčbě akné lze použít také volně prodejné léky a léky na předpis, stejně jako profesionální ošetření, jako je chemický peeling a laserová terapie.

Je však důležité si uvědomit, že ne všechny léčebné postupy fungují u každého a může trvat poměrně dlouhou dobu, než najdete tu správnou kombinaci léčebných postupů, která bude na vyhovovat právě vaší pleti.

Obrňte se tedy řádnou trpělivostí. Léčba pomocí medikace by rovněž měla být možností, ke které se uchýlíme až v případě neefektivní aplikace přírodních léčebných postupů zmíněných výše.

Také by vás mohlo zajímat

Co se skrývá za zdravou pletí?

Povaha pleti obličeje se může během života měnit. Závisí totiž z velké části na hormonech, věku a částečně i na dědičnosti.