Chromozoom logo
Zdraví

Dodržování pitného režimu má svá pravidla

Poslední roky zažíváme čím dál teplejší léta. Teploty často šplhají až ke čtyřiceti stupňům, a proto je potřeba dbát na pitný režim. Právě ten je obzvláště v horku extrémně důležitý. Vždyť naše tělo je přeci tvořeno z 55-60 % právě vodou! Už pouze malá dehydratace může způsobit únavu, malátnost, podrážděnost, suchou pokožku a někdy i horečky.
Kolik vody musím denně vypít?

Dobrá otázka, ale těžká odpověď. Množství denně vypité vody záleží totiž na mnoha faktorech. Doporučený příjem vody se liší, ale všude se dočtete, že dospělí by měli pít přibližně 8 sklenic (asi 2 litry) vody denně. Individuální potřeby závisí na věku, pohlaví, úrovni aktivity i klimatických podmínkách. Je důležité poslouchat své tělo a pít vodu průběžně během dne, aby se udržela optimální hydratace.

Míra fyzické aktivity 

Během jakékoliv fyzické aktivity se naše tělo potí, čímž se snaží snížit svou teplotu. Čím náročnější či delší fyzická aktivita je, tím větší množství vody a minerálů vypotíme. Proto mezi sportovci není neobvyklé, že pijí na denní bázi 5 litrů vody. Není to pro jejich tělo nezdravé! Právě naopak.

Na druhou stranu člověk, který pracuje z domova a během dne neprovádí žádnou fyzickou aktivitu, tolik vody potřebovat nebude. Ideální příjem vody neaktivního jedince je mezi 2-3 litry vody denně.

Hmotnost jedince 

Hmotnost jedince je další velice důležitý faktor, který bude rozhodovat o tom, kolik vody budeme potřebovat k dostatečné hydrataci. Platí zde jednoduché pravidlo. Čím vyšší tělesnou hmotnost máte, tím větší množství vody bude potřeba k tomu, abyste byli dostatečně hydratovaní.

Okolní prostředí

Tento faktor s největší pravděpodobností napadl každého z vás již na začátku článku. Jako okolní prostředí budeme v tomto konkrétním případě brát počasí. V horkém letním dni se totiž naše tělo bude chovat odlišně než uprostřed zimy. Určitě jste si toho všimli sami. Když lyžujete na horách, málokrát se vám stane, že musíte každou chvíli pít, jelikož máte žízeň. Naopak hrajete-li jakýkoliv sport na přímém slunci ve třiceti stupních, můžete vypít litr vody a pořád budete mít žízeň. Naše tělo se více potí v teplejších podmínkách a tím pádem stoupají i naše nároky na hydrataci.

A co čaje, slazené nápoje a káva?

V Chromozoomu klademe velký důraz na kvalitu potravin, které konzumujeme. A jinak tomu není ani u nápojů. Proto doufáme, že se klasickým slazeným nápojům s vysokým obsahem cukrů vyhýbáte a zařazujete je do svého pitného režimu minimálně. Ačkoliv slazené nápoje mají velké množství vody, údaje o pitném režimu, které jsme zmínili výše se vztahují pouze na konzumaci čisté vody.

Čaje

V tomto případě je situace odlišná. Budeme-li se bavit o opravdu kvalitních čajích, jejich užívání nepředstavuje žádná rizika. Právě naopak může nabízet i určité benefity. Můžeme tedy čaje počítat do pitného režimu? To záleží na jejich druhu. Zatímco zelený čaj působí diureticky (odvádí vodu z těla), tak jiný druh čaje tuto vlastnost mít nemusí. Proto, jedná-li se o čaj zelený, do pitného režimu bychom ho počítat neměli.

Káva

Nyní možná zklameme mnoho z vás. Protože káva by se do pitného režimu rozhodně započítávat neměla. Kofein, který je v kávě obsažen v hojném množství totiž působí diureticky, stejně jako již zmíněný zelený čaj. Proto, místo toho, aby nás káva hydratovala nás spíše odvodní, což je přesný opak toho, co chceme. Což nás přivádí k dalšímu faktoru, kterým je konzumace kofeinových nápojů. Budete-li totiž konzumovat veliké množství kofeinu, budete zákonitě vylučovat i více vody. Pokud je to i váš případ, měli byste dbát na příjem tekutin ještě důrazněji než jedinci, kteří nepijí ani kávu či zelený čaj.

Jste na kávě závislí?

Závislost na kofeinu je dána geneticky. Díky doplňovému testu DNA KOFEIN zjistíte, jakým způsobem zvládáte odbourávat kofein, zda máte sklony k závislosti, nebo jakou odolnost vůči kofeinu má váš metabolismus.

Příjem vody z potravin

Není neobvyklé, že nekteří jedinci zkrátka nedokážou vypít tolik vody, kolik by měli. Naštěstí máme i mnoho druhů ovoce a zeleniny, které obsahují velké množství vody a jejichž konzumací hydratujeme naše tělo, aniž bychom si to uvědomovali. Mezi potraviny, které mají mezi 90 a 96 % vody, patří salátové okurky, rajčata, vodní meloun, pomeranče, jablka a brokolice.

 

Také by vás mohlo zajímat

Máte problémy se spánkem?

Spánek je pro lidský organismus klíčový, jelikož má vliv na mnoho různých funkcí, včetně regenerace a obnovy buněk.

Co se skrývá za zdravou pletí?

Povaha pleti obličeje se může během života měnit. Závisí totiž z velké části na hormonech, věku a částečně i na dědičnosti.

Co je to DNA?

Genetický dirigent, který řídí tělo jako orchestr, jak má fungovat, od barvy očí až po to, jak trávit oblíbené jídlo.