Chromozoom logo
Genetika

Co je to DNA?

Genetická výbava všech lidí na světě se z 99,9 % shoduje. I tak jsou geny každého z nás originální a nezaměnitelné. V každé buňce lidského těla jsou dva metry DNA, tedy nukleové kyseliny ve tvaru šroubovice, 50 % informací je od matky a 50 % od otce. Tvoří naprosto unikátní mix, ve kterém dnes vědci díky genetickým testům umí číst jako v knize. Kromě fyzického vzhledu máme v DNA zaznamenané například i predispozice k charakterovým rysům nebo psychické odolnosti.

Většina naší DNA je lokalizována v informačním centru buňky – jádru, odkud předává požadované informace do ostatních částí buňky, kdykoli je potřeba. Po výstupu z jádra jsou tyto informace použity jako recept - instrukce pro syntézu specifických proteinů, které slouží jako stroje vykonávající všechny potřebné funkce od pohybu po trávení

První výzkum

Výzkum DNA začal v 19. století, kdy byla poprvé izolována z obvazů ran. V první polovině 20. století bylo zjištěno, že je to právě molekula DNA, která obsahuje dědičnou informaci předávanou z rodičů na jejich potomky. Toto zjištění podnítilo další zájem o DNA, který vyvrcholil objevem její struktury v roce 1953 a rozluštěním kódu DNA v roce 1961 – oba revoluční objevy byly o několik let později právem odměněny dvěmi Nobelovými cenami.

Pokrok vědy v oblasti genetiky a DNA neustále zvyšuje význam molekuly DNA. Analýza DNA se využívá například při diagnostice některých onemocnění nebo zjišťování predispozic k jiným onemocněním. DNA terapie (náhrada poškozeného genu funkčním) je nový slibný nástroj, který může zachránit nebo zlepšit životy milionů lidí po celém světě. DNA také pomáhá s testováním otcovství a stopy DNA zanechané na místě činu mohou sloužit jako důkaz pro identifikaci.

Jak využít znalosti o lidské DNA ke zlepšení kvality života

V posledních letech jsme svědky fascinujícího vzestupu DNA testů, které umožňují jedinečný pohled do našeho genetického kódu přímo z pohodlí našeho domova. Tyto testy nejenže odkrývají tajemství naší genetické dědičnosti, ale také nám poskytují cenné informace o našem zdraví, kráse, stravovacích návycích a sportovních výkonech. Tento revoluční nástroj se stal stále dostupnější a nabízí nám možnost doslova číst instrukce zakódované v naší DNA.

Který test je nejlepší?

Ke stále rostoucí popularitě DNA testů přispívá především to, že test si můžete udělat v pohodlí domova, nemusíte chodit do kliniky nebo laboratoře, což ušetří čas a nepříjemnosti spojené s cestováním a čekáním.  Jak si vybrat ten správný test? Na trhu je k dispozici široká škála DNA testů zaměřených na různé aspekty, jako je zdraví, výživa, sportovní výkony a krása. Například společnost Chromozoom, kterou vlastní GHC Research Institute, nabízí k DNA testům odbornou analýzu genetických informací v aplikaci a navíc poskytují rady šité na míruohledně životního stylu a preventivní doporučení navržená tak, aby každému pomohla vést lepší a zdravější život.

Co prozradí naše geny?

Geny si můžete představit jako jakéhosi tajného průvodce do vašeho vlastního těla, kteří nám mohou říct mnoho o zdraví, stravovacích návycích, sportovních výkonech a dokonce i o našem vzhledu. Jediné, co potřebujete, je klíč k odemčení a tím je test DNA. 

Také by vás mohlo zajímat

Co se skrývá za zdravou pletí?

Povaha pleti obličeje se může během života měnit. Závisí totiž z velké části na hormonech, věku a částečně i na dědičnosti.