Chromozoom logo
Krása

Co se skrývá za zdravou pletí?

O třech základních typech pleti už slyšel asi každý z nás - suchá, mastná a smíšená pleť. Dle těchto kategorií můžeme ve většině drogérií vybírat pleťové přípravky na obličej. Povaha pleti obličeje se může během života měnit. Závisí totiž z velké části na hormonální rovnováze, věku, životním stylu a v neposlední řadě je kvalita pleti do určité míry dědičná.

To, že máme momentálně mastící se obličej neznamená, že si máme nakoupit sadu přípravků na mastný typ pleti. Momentální zvýšená produkce mazu je často obranou strategií dehydratované pokožky. Taková situace vyžaduje hydratační přípravky, které neucpávají póry, pleť hydratují a uzamykají v ní vlhkost. Všechny tyto vlastnosti nám příroda nabízí, stačí jen znát blahodárné účinky jejích plodů.

Měsíček lékařský - zklidňuje nejen pokožku

Nenápadná drobná rostlinka s oranžovými květy zaujímá místo v našich zahradách odnepaměti. Kdo by neznal měsíčkový krém. Tato bylinka má antibakteriální, regenerační a zklidňující účinky. Hojí drobná poranění a popáleniny od slunce. Může se zdát, že do kategorie "přípravků" pro suchou pleť úplně nezapadá, ale měsíček je vhodný pro všechny typy pleti a díky obsahu silic, saponinů, karotenoidů a éterických olejů, jsou jeho zvláčňující vlastnosti benefitní pro každý obličej, dekolt i namáhané ruce.

Konopný olej - kouzelník pro problematickou pleť

Tento olej se získává lisováním semínek z rostliny konopí seté. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, chlorofyl a minerály. Stejně jako měsíček má regenerační a zklidňující účinky. Je vhodný jak na extrémně suchou, ekzematickou pleť, tak na mastnou pleť s projevy akné. Lze jej aplikovat přímo ve formě pleťového oleje, což nemusí vyhovovat každému, nebo ve formě přírodního mýdla či šampónu. Konopný olej má výborné výsledky v léčbě projevů lupénky a ekzémů.

Arganový olej - pomocník i pro vlasy

Arganový olej v bio kvalitě je poměrně luxusní surovina. Získává se ručním lisováním plodů argánie trnité a tomu odpovídá také jeho cena. Toto ,,marocké zlato’‘ obsahuje mimo jiné vitamín E, který je známý svým blahodárným vlivem na pokožku. Arganový olej hydratuje, zvláčňuje a vyhlazuje pokožku, zároveň neucpává póry. Ideální kombinace. Má hojivé účinky a mimo pokožky celého těla jej lze použít i na suché konečky vlasů.

Ricinový olej 

Nejsilnější, nejhustší, bohatý na vitamín E, to je ricinový olej. Díky své vysoké hustotě se sám o sobě příliš dobře nevstřebává, proto je vhodné jej mísit s jinými oleji. Je znám svým silným účinkem na podporu růstu obočí, řas, nehtů a vlasů. Má silně promašťující účinky. K vnitřnímu užití není vhodný, již v malém množství má velmi projímavé účinky, historicky byl tento olej používán jako jed.

Kyselina hyaluronová 

Kyselina hyaluronová vyskytující se v organismu jako hyaluronan, je hlavní složkou mezibuněčné hmoty, najdeme ji třeba ve sklivci oka, synoviální tekutině nebo v pupečníku. Hyaluronan má vysokou afinitu k vodě, váže na sebe až tisícinásobek své hmotnosti, což pozitivně ovlivňuje elasticitu kůže a chrupavek. Zdravé chrupavky a dostatek synoviální tekutiny jsou základ pro zdraví pohybového aparátu. Hyaluronan v kosmetických přípravcích můžeme nalézt ve více formách. V závislosti na jeho molekulové hmotnosti pak dochází k jeho vstřebávání do jednotlivých vrstev pokožky. Ideální jsou přípravky, které obsahují nízko- i vysokomolekulární hyaluron. Dochází tak ke vstřebávání do všech vrstev pokožky a tím k ideální hydrataci.

Zdraví pokožky je třeba řešit komplexně

Můžeme mít doma všechny přírodní přípravky té nejvyšší kvality, ale pokud nebudeme dodržovat pitný režim, nebudeme dostatečně spát, budeme kouřit a pít alkohol ve velkém, naši pokožku tyto produkty nespasí. Každá zkušenější kosmetička na vaší pleti pozná, že málo pijete. A poznáte to i vy sami, když přes den zvládnete sotva skleničku vody k obědu a tři rychlé kávy při práci, večer je vaše pleť o poznání méně pružná a unavená.

Vaše příležitost zazářit

Čistá a zářivá pleť. Zdravé a lesklé vlasy. Zdravě vypadající pokožka. Vnitřní spokojenost. Pomůžeme vám všech těchto cílů dosáhnout. Pomocí analýzy DNA testu od Chromozoom odhalíme vaše predispozice a budete vědět, na jaké oblasti v rámci zachování krásy se máte více zaměřit. V naší aplikaci vám poradíme, co můžete sami udělat pro to, aby vaše vlasy i pleť zůstaly zdravé a zářivé. Správně nastavená výživa a péče, v souladu s vašimi genetickými predispozicemi, zásadně ovlivní vzhled vašich vlasů, nehtů a vaší pleti.

Také by vás mohlo zajímat