Chromozoom logo
Sportování

Jak se konečně zvednout z gauče?

Pohyb je velmi významný pro naše zdraví. Nejen to fyzické, ale také i psychické. Studie jasně prokazují účinnost pohybu proti onemocněním jakými jsou např. diabetes II. typu či kardiovaskulární onemocnění. Dnes nabytou teorii převedeme do praxe. Ukážeme si tipy a triky na to, jak zařadit pohyb do svého života. Objasníme si, jak často bychom se měli hýbat a jakou formu aktivity zvolit pro co největší přínos pro naše zdraví. Jste připraveni? Tak jdeme na to!

Jak začít cvičit? 

  • Překonání počáteční nechuti
    Začátky jsou vždy nejtěžší. Jakmile uděláte první krok, máte to nejtěžší za sebou. Mnoho lidí se prvního kroku bojí. Ať už je to z toho důvodu, že zkouší něco nového nebo mají strach z toho, co si o nich budou myslet ostatní. Ani jedna z těchto věcí by vás však neměla trápit. Jde vám o vaše zdraví, váš život a vaši budoucnost. Proto se nenechte jen tak něčím odradit. Vyplatí se to!

  • Pravidlo 21/90
    Určitě jste někdy slyšeli, že nám stačí 21 dní opakování některé aktivity k tomu, aby se z ní stal každodenní návyk. A pouze 90 dnů nám stačí k tomu, aby se daná věc stala neodmyslitelnou součástí našeho životního stylu. Toto pravidlo je úžasným pomocníkem v začátcích. Poskytuje nám tolik potřebnou motivaci k tomu se nevzdávat, jelikož máme přesně stanovený časový úsek, který musíme překonat. Častokrát se pak stane, že si aktivitu, kterou jste prvních 21 dnů dělali pouze z donucení oblíbíte natolik, že už se ji nebudete chtít vzdát. A přesně o to vám jde!

  • Pomalu, ale jistě.
    Položte si otázku. Kdo vyhraje maraton? Běžec, snažící se celý závod sprintovat či jeho rival běžící stálým tempem po celou dobu závodu? Odpověď je vám nejspíš jasná. Běžec se stálým tempem vyhraje. A tak je tomu nejen v maratonském závodě, ale také v životě, nezávisle na tom, jaké jsou naše cíle. Je-li vašim cílem zdraví, jak fyzické, tak mentální, platí toto pravidlo dvojnásobně.

    Začínáte-li s čímkoliv, vaším cílem nesmí být snaha o dokonalost, nýbrž snaha o to, být každý den o kousek lepší. Stanovujte si krátkodobé cíle, jež vás udrží motivovanými a naplní vás sebedůvěrou tolik potřebnou k dosahování cílů dlouhodobých. Síla konzistentního pokroku, i když je sebemenší, je obrovská. Za jeden rok se můžete stát 37x lepší v aktivitě, které se věnujete budete-li se zlepšovat každý den o pouhé 1 %!

Začínejte tedy pomalu, ale jistě. Pokud jste žili deset let v kuse bez jakékoliv náročné fyzické aktivity, není vhodné začít ihned s tréninkem 7x týdně. Proto doporučujeme začít na nižších objemech fyzické aktivity (1-2x týdně). Postupně můžete každých 14 dní či každý měsíc přidávat našemu tělu na zátěži, ať už se bavíme o délce aktivity, nebo o její frekvenci. Až dosáhnete ideálního množství fyzické aktivity, která vás dovede k vašemu cíli, bude mnohem snažší se ho udržet, než kdybyste do procesu zlepšování se skočili po hlavě a jeli jste od začátku na 100 %

Jak si cvičení zpříjemnit?

1) Parťák na cvičení

Ve dvou se to vždy lépe táhne. A sportování není výjimkou. Máte-li kamaráda či kamarádku, která je výkonostně na stejné úrovni jako jste vy a také se odhodlala začít s pohybem, právě jste vyhráli jackpot. Nejen že se budete navzájem motivovat, ale také budete společně sdílet úžasné momenty, kterých je na cestě zdravého životního stylu nespočet.

2) Výběr vhodné fyzické aktivity

Která fyzická aktivita je ta nejlepší? Ta, u které vydržíme a bude nás bavit. Pohyb by měl být zábava. Měli bychom se na něj těšit a ne k němu mít odpor. Někoho může bavit jízda na kole, během které pozoruje krajinu, někoho jiného bude naplňovat procházka venku se svými dětmi. Ať je to cokoliv, důležité je, že jste v pohybu a nabíjí vás dana aktivita pozitivní energií. Bonusové body získáváte, provádíte-li aktivitu venku na čerstvém vzduchu. Můžete načerpat vitamín D ze slunce, který významně ovlivňuje vaše zdraví.

Jak vytrvat v procesu a nevrátit se do starých kolejí?

1) Veďte si deník

Deník či jakýkoliv jiný zápisník vám poslouží jako skvělá motivace. Můžete si do něj zapisovat vaše výkony z tréninku, kolik jste ušli na procházce kilometrů či jak dlouho jste byli s dětmi venku. Častokrát, když cvičíme dlouhé období v kuse, zapomínáme, jak jsme a tom byli na začátku.

Budete-li poctivě vést deník o svých aktivitách, můžete se kdykoliv zpětně kouknout, o jak velký kus jste pokročili! Zároveň je to pouze váš deník, tudíž v něm nemusí být pouze pozitivní věci a úspěchy. Nezdary a těžké dny jsou přirozenou součástí našeho života. A pokud se neradi dělíte o takové informace s okolím, deník může posloužit jako skvělá antistresová pomůcka.

2) Pochlubte se přátelům a rodině

Opravdoví přátelé vás téměř vždy podpoří. Děláte-li navíc aktivitu, která je prospěšná pro vaše zdraví, podpora od přátel či rodiny bude zaručeně obrovská. Není moc věcí, které by vás motivovaly více, než slova uznání od lidí, na kterých vám záleží. Samozřejmě nesmíte usnout na vavřínech nebo to s chlubením přehánět. Avšak máte-li slabší chvilku a například pochybujete o tom, zda-li pokračovat, nebo ne, povzbudivá slova od přátel je to, co vás dostane zpět.

Doufáme, že vám dnešní tipy pomohou v cestě za vašimi cíli a zařadíte pravidelný pohyb do vaší rutiny. Je to jeden z nejdůležitějších kroků ke spokojenému, zdravému a dlouhému životu, po kterém všichni tak moc toužíme, ale málokdy pro něj něco děláme.

Pohyb je neodmyslitenou součástí života. Bez něj bychom byli nemocní, bolestiví, bez nálady a hlavně nešťastní. Možná vás nebaví běhání, ale zato výmyk uděláte razdva. Možná máte predispozice k více sportovním aktivitám a ani o nich nevíte. Na tyto a mnohé další otázky týkající se pohybu a genetiky najdete v DNA testu od Chromozoom.

Také by vás mohlo zajímat