Chromozoom logo
Sportování

Sportovní genetické predispozice

Genetika hraje obrovskou roli v tom, jak nám půjdou jednotlivé sporty. Ať už se bavíme o geneticky dané struktuře postavy, geneticky daném poměru jednotlivých druhů svalových vláken či geneticky danému způsobu myšlení! To vše je předem určeno geneticky! Ano, jako lidé samozřejmě můžeme tyto věci do značné míry ovlivnit. Nicméně bohužel ne všechny (např. výšku). A právě geneticky určené věci nám mohou již v útlém věku napovědět, jakým směrem bychom se mohli vydat.

Stavba těla

Struktura postavy je něco, co nám o naší sportovní budoucnosti může mnoho napovědět již v útlém věku. Máme na mysli výšku postavy, délku končetin či robustnost. Zatímco vysocí jedinci mohou inklinovat ke sportům jako volejbal, basketbal či plavání. Robustnější jedinci by mohli nalézt zalíbení v kontaktních sportech jako např, judo, rugby či americký fotbal. Samozřejmě, jak jsme již načali v předešlém odstavci, struktura postavy nemusí definitivně určovat, v jakém sportu budeme dobří.

Malá výška vám sice v basketbalu či volejbalu nepomůže, nicméně to neznamená, že se nemůžete stát skvělým basketbalistou i s méně centimetry. Navíc většina sportů je velice univerzálních. Např. v hokeji, ve fotbale či také v judu najdete jak vzrůstově menší jedince, tak hráče, kteří mají přes 2 metry.

Poměr svalových vláken

Zatímco stavba těla nemusí být zas takovou překážkou v naší sportovní cestě, špatná genetická směs druhů svalových vláken nám může způsobit velké potíže, s kterými jen těžko něco uděláme. Proč? V našem těle se nachází 2 základní typy svalových vláken. Svalová vlákna pomalá (Typ č. 1) a svalová vlákna rychlá (Typ č.2). Rychlá svalová vlákna se dále dělí ještě na typ 2a – rychlá a Typ 2x – ultra rychlá. Proč by nás to mělo zajímat?

Matka příroda totiž každého z nás obdařila odlišným poměrem jednotlivých druhů svalových vláken. Někdo má přirozeně vyšší zastoupení pomalých svalových vláken a někdo zase rychlých svalových vláken. Jaký to má vliv na výkon a na výběr sportů?

Dominance pomalých svalových vláken

Určitě to znáte. Když jsme byli menší, každý z nás měl ve třídě kamaráda, který vždy vyhrál každý přespolní běh, každý běh na 5-10km a přitom měl nohy stejně svalnaté jako ruce. Tak přesně takoví jedinci jsou ti, u kterých převažují pomalá svalová vlákna. Takoví jedinci budou obzvlášť vynikat ve sportech, které se provádí po delší časový úsek a o nižší intenzitě.

Pomalá svalová vlákna jsou totiž mnohonásobně odolnější vůči únavě než svalová vlákna rychlá. Obsahují více myoglobinu, který efektivně zásobuje svaly kyslíkem a také mají obrovskou koncentraci mitochondrií, které převádí ATP na energii (Ve zkratce čím více mitochondrií, tím déle a efektivněji dokáže sval pracovat). Pomalá svalová vlákna rovněž nemají takový potenciál k růstu, jako svalová vlákna rychlá. I proto jedinci s dominancí pomalých svalových vláken nedisponují tak svalnatými postavami, jako jedinci s vyšším poměrem rychlých svalových vláken. Sportovcům, kteří jsou obdaření tímto poměrem druhů svalových vláken budou vyhovovat sporty jako:

  • Silniční cyklistika
  • Dálkové běhy
  • Dálkové plavání
  • Triatlony
  • Ultramaratony
  • Dálkové běžkování
  • Fotbal
  • Hokej
  • Judo
  • MMA
  • Brazilské Jiu-Jitsu

Dominance rychlých svalových vláken

Použijeme stejný školní příklad, jako v odstavci výše. Stejně jako jsme měli každý ve třídě nejlepšího vytrvalce, měli jsme také nejlepšího sprintera. Někoho, kdo ovládl všechny sprinty od 60 do 400 m. Pravděpodobně také exceloval ve skoku do dálky, trojskoku či skoku do výšky. Jedinci, kteří vynikají v jakékoliv z těchto disciplín mají v drtivém množství případů geneticky vyšší zastoupení rychlých svalových vláken. Tato vlákna se sice rychle vyčerpají, ale za to dokážou vytvořit obrovské množství energie v krátkém časovém úseku. A to přesně v disciplínách jako sprint či skok do dálky chceme! Sportovcům, kteří jsou obdařeni tímto poměrem druhů svalových vláken budou vyhovovat sporty jako:

  • Běhy na krátkou vzdálenost – do 400 m
  • Skok do dálky
  • Skok do výšky
  • Hod koulí, oštěpem a kladivem
  • Plavání do 200 m
  • Fotbal
  • Hokej
  • Dráhová cyklistika
  • Běžkování – sprinty
  • Judo
  • MMA
     

Možná si nyní říkáte, proč jsme zařadili sporty jako fotbal, hokej, judo či MMA do obou kolonek? Není to trochu zvláštní? Jak mohou oba dva typy vynikat ve stejném sportu?

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá. Všechny 4 zmíněné sporty nabízí všechno. Jak krátké intenzivní úseky, ve kterých budou vynikat jedinci s vyšším poměrem rychlých svalových vláken, tak úseky pomalejší o nižší intenzitě, ve kterých budou excelovat jedinci s vyšším poměrem pomalých svalových vláken.

Proto, ačkoliv genetika hraje obrovskou roli v tom, jaký styl sportu nám bude vyhovovat, není to rozhodující faktor. Rozhodující faktor je ten, jak s naší genetikou naložíme a dokážeme ji využít ve svůj prospěch. Jedinci s větším poměrem rychlých svalových vláken budou spoléhat na to, že vynikají ve sprintech, čímž mohou být výborní v únicích (hokej a fotbal). Na druhou stranu jedinci s vyšším poměrem pomalých svalových vláken mohou spoléhat na to, že unaví svého protivník a pak šlápnou na plyn.

Velkou nevýhodou je to, že poměr svalových vláken se nedá zcela změnit. Dá se samozřejmě do určité míry posunout, avšak z maratonského typu sprintera neuděláme a není tomu jinak ani naopak.

Myšlení

Způsob myšlení je velmi zajímavý faktor, který je však často opomíjen. Každý z nás se narodí s určitou povahou, která z části předurčuje to, jak budeme přemýšlet. Někdo z nás se narodí jako rozený vůdce, jiný spíše jako analytik a další jako typ člověka, který bezchybně splní všechny rozkazy. Nikdo z nich není horší nebo lepší. Každý z nich se však hodí na jinou pozici či zcela odlišný sport.

Uveďme si odlišnost v povaze jedince na fotbalovém příkladu:

  1. Jsme-li rozený vůdce, pravděpodobně pro nás bude nejpříjemnější pozicí místo kapitána týmu.
  2. Jsme-li rozený analytik, možná pro nás bude nejvhodnější pozice, která rozjíždí akce a plánuje přihrávky.
  3. Jsme-li typ člověka, který bez problému plní rozkazy a jde do všeho na 100 %, pozice obránce pro nás bude jako dělaná.

Posuňte limity vlastního těla

Pravidelný pohyb nám vyrýsuje nejen svaly, ale přispívá také k celkové psychické pohodě. Pomocí osobní analýzy odhalíme predispozice, na jejichž základě můžete nastavit efektivní tréninkový plán, uvidíte tak výsledky svého snažení mnohem rychleji. Jaké druhy sportu a pohybových aktivit jsou pro vás ty pravé? Vše je ukryto ve vaší DNA. Poradíme vám, jak zvyšovat kondici, posouvat limity vlastního těla, snáze hubnout nebo budovat svalovou hmotu. Ať jste profesionální sportovci nebo si cvičíte jen pro radost, dokážeme váš trénink posunout na novou úroveň. Přirozeně a bez újmy na zdraví.

Také by vás mohlo zajímat