Metabolická detoxikace, neboli odstraňování škodlivin z našeho těla, je důležitou funkcí našeho organismu. Tento proces může být ovlivněn naší genetikou, ale také tím, co jíme.
Z genetického hlediska bylo zjištěno, že určité genetické varianty (polymorfismy), mohou významně ovlivňovat, jak efektivně naše tělo eliminuje toxiny. Například ve fázi I tohoto procesu, kdy enzymy v játrech rozkládají toxiny, může genetický polymorfismus v genu pro Cytochrom P450, vyskytující se až u 35 % západní populace, snížit aktivitu tohoto enzymu až o 70 %. Ve fázi II, kdy jsou tyto rozložené toxiny spojovány s jinými molekulami, které je "deaktivují" a připravují na vyloučení z těla, můžeme zmínit polymorfismus v genu pro enzym COMT, který může způsobit až 40% snížení detoxikační aktivity. To znamená, že lidé s těmito genetickými polymorfismy mohou být citlivější na toxiny z prostředí.
Naštěstí existují určité látky v potravinách a doplňcích stravy, které podporují naše trávení, pročištění organismu a funkce detoxikačních orgánů jako jsou játra, ledviny nebo střeva.