Chromozoom logo
Zdraví

Jaké doplňky stravy bychom měli užívat každý den?

Sestavili jsme seznam klíčových doplňků stravy vhodných i pro ty, kteří dbají na pestrý jídelníček. Produkty značky Chromozoom, včetně multikomplexů a speciálních směsí, se zaměřují na podporu při chronické únavě, stárnutí, snížené imunitě a dalších běžných problémech moderního člověka. Naší prioritou je kvalita, vstřebatelnost a splnění všech potřebných kritérií. 

Dostatečně vysoké dávky vitamínů B komplexu 

Vitamíny skupiny B hrají klíčovou roli v metabolických funkcích, zdraví mozku, nervové soustavě a imunitním systému. Ve skutečnosti se vitamíny B podílejí na většině důležitých buněčných procesech, jako je například plynulý chod Krebsova cyklu, který je motorem všeho života, nebo na tvorbě DNA a udržování epigenomu.39,40 

Vitamín B komplex obsahuje všechny vitamíny skupiny B, jako jsou vitamín B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B9 a B12.39 B komplex je důležité přijímat denně a tím, že se jedná o vitamíny rozpustné ve vodě, které se z těla rychle eliminují, mohou být i ve vyšších množství než je referenční hodnota příjmu pro evropskou populaci.41 

Kvalitní multikomplex Daily Male nebo Daily Female tyto vitamíny skupiny B obsahuje.

Hořčík 

Hořčík je velmi důležitý minerál, který se podílí na stovkách různých enzymatických reakcí a chemických procesů, je zásadní pro správnou funkci svalů (včetně srdečních svalů), vedení nervových impulsů a stabilizaci DNA. Dostatečný příjem hořčíku je spojen s nižším rizikem srdečních onemocnění, demence a cukrovky 2. typu. Ideálně by člověk měl přijmout alespoň 400 až 500 mg hořčíku denně. Bohužel, většina doplňků hořčíku obsahuje oxid hořečnatý, který na tom se vstřebatelností není nejlépe.42 Je však výrazně levnější. Mnohem lepší formou hořčíku je například malát hořečnatý nebo bisglycinát hořečnatý.43 

V Chromozoom produktu SuperMg využíváme synergii 6 forem magnézia pro co nejvyšší vstřebatelnost a využití v našem těle, a to v množství 375 g hořčíku v denní dávce.

Vitamín D3 v dostatečně vysokých dávkách

Vyšší hladiny vitamínu D jsou spojeny s nižším rizikem srdečních onemocnění, autoimunitních nemocí, lepším zdraví mozku a efektivnější funkcí imunitního systému. Referenční hodnoty příjmu uvádějí denní užívání 400 až 800 IU vitamínu D, zatímco vědecké studie naznačují, že potřebujeme minimálně 2000 až 4000 jednotek denně.46,47 Dbejte však na to, aby šlo o vitamín D3, nikoli D2 – forma D3 je biologicky účinnější.44,45 

V Chromozoom kombinujeme vitamín D3 ve veganské formě z lišejníku s vitamínem K2 (MK-7) a MCT olejem pro jejich efektivní vstřebatelnost (oba vitamíny jsou totiž rozpustné v tucích).

Vitamín K2 – přítel vitamínu D

Pokud užíváte vitamín D, měli byste užívat i vitamín K2. Vitamín K2 je důležitý pro zdraví kostí, ale také pro pleť a celkově zdravě fungující metabolismus.48,49 Vitamín K2 dokonce může redukovat vrásky. Často lidé s nedostatkem vitamínu K2 mívají sklon k vrásčitější pleti, ale také k většímu riziku osteoporózy.50,49 Vitamín K2 by měl být užíván společně s vitamínem D, který zajišťuje správné vstřebávání vápníku.51

Vitamín K2 zase zajišťuje, aby vápník skončil na správném místě, a to v kostech, nikoli v měkkých tkáních nebo v cévách, což by přispívalo k ateroskleróze.48 Vhodná dávka vitamínu K2 může být až 180 ug denně, ideálně pak jako vitamín K2 (MK-7).52 

Tuto kombinaci můžete najít v produktu Vitamin D3 + K2 od Chromozoom.

Vápník 

Pokud nepijete mléko a nekonzumujete sýr (mnoho lidí mléčné výrobky může špatně tolerovat), máte zvýšené riziko nedostatečného příjmu vápníku.57 Vápník je důležitý nejen pro vaše kosti, ale také pro vedení nervových impulsů, zdraví mozku a nespočet dalších procesů v těle.53,54 Pokud ve vaší stravě chybí vápník, je dobré zvážit doplňování vápníku ze suplementů navíc.55,57 Dávku doporučujeme ideálně rozdělit do dvou dávek, protože vysoký příjem vápníku najednou může způsobit jeho vysokou koncentraci v krvi, a tak urychlit kalcifikaci cév.

Jód - ideálně se selenem a ve správné formě

Většina lidí konzumuje málo jódu. To může být problém, protože jód hraje důležitou roli v metabolických reakcích těla, zdraví imunitního systému a zdraví mozku. Nedostatek jódu zvyšuje riziko problémů se štítnou žlázou, metabolických problémů, a dokonce i riziko rakoviny prsu.59 Doporučená denní dávka jódu je 150 µg.58 

Například v Japonsku lidé běžně užívají mezi 1000 - 3000 µg jódu díky jejich stravě.60 Jód se dobře doplňuje se selenem, užívejte ideálně okolo 50 - 100 µg.62,63 Příjem selenu byl spojen s nižším rizikem rakoviny a Alzheimerovy choroby.61,63 

Selen ve formě L-selenomethionin najdete vedle jódu i v produktech Daily Male, Daily Female.

Omega-3 mastné kyseliny

Momentálně zažíváme pandemii nedostatku omega-3 mastných kyselin ve stravě, což přispívá ke zvýšenému riziku srdečních onemocnění, depresí a dalších neuropsychiatrických poruch, Alzheimerovy choroby a makulární degenerace (velmi rozšířeného očního onemocnění spojeného se stárnutím).64,65 Jedná se především o nevyvážené poměry mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Omega-3 snižují záněty, umožňují imunitnímu systému plnit jeho úkoly a pomáhají mozku a očím správně fungovat.66 

Doporučuje se konzumovat ryby obsahující omega-3 dvakrát týdně. Ale to často nestačí. Ideálně by lidé měli jíst ryby čtyřikrát týdně a zároveň doplňovat omega-3 mastné kyseliny, alespoň 1000 mg čistých omega-3 (DHA a EPA) denně. Ujistěte se, že kupujete vysoce kvalitní doplňky omega-3, z důvěryhodných zdrojů a které byly zpracovány tak, aby nedocházelo k vysoké oxidaci oleje a tím k jejich rychlé degradaci. 

Pravidelné doplňování vám zajistí i Omega-3 od Chromozoom.

Vitamín A – retinol

Vitamín A je důležitý pro zdraví kůže, metabolismus, kosti, a dokonce i pro zdraví kmenových buněk.68,69 Existuje mnoho nedorozumění ohledně potřeby doplňování vitamínu A. Začněme tím, že existují dvě formy vitamínu A, a to rostlinný „vitamín A“, známý jako karotenoid, který se nachází v zelenině jako mrkev, dýně a kapusta a pak živočišný vitamín A, známý jako retinol, který se nachází v živočišných produktech jako jsou játra.67,70 Někteří tvrdí, že není třeba užívat retinoly (živočišný vitamín A), protože stačí jíst hodně mrkve, dýně, kapusty a karotenoidy se jednoduše přemění na retinol, aktivní formu vitamínu A.

Studie ale ukázaly, že velmi vysoké hladiny karotenoidů nevedou ke snadnému zvýšení hladin retinolů, především u jedinců s genetickým rizikem nedostatku tohoto vitamínu, který snižuje právě přeměnu karotenoidů na retinol.70,71 Doporučujeme užívat okolo 800 µg denně a tuto dávku nepřekračovat.72 

Vitamín A je součástí multikomplexů Daily Male a Daily Female.

Cholin - zapomenutý vitamín skupiny B

Cholin je velmi důležitou živinou pro mozek a jeho nedostatkem trpí 90 % západní populace. Slouží jako stavební kámen pro acetylcholin, což je neurotransmiter a jako stavební kámen pro části mozkových membrán.73 Cholin je také jeden z důležitých nutrientů, který pomáhá udržovat stabilní epigenom. Epigenom určuje, které geny jsou aktivní a které ne.

Čím jsme starší, tím více se epigenom stává nestabilním a to je také jeden z důvodů, proč stárneme.74,75 Potvrzuje se také korelace mezi stravou s nízkým obsahem cholinu a rakovinou jater nebo ztučněnými játry.73 Cholin je také potřebný jako prevence proti poškození DNA, protože nedostatek cholinu zvyšuje počet zlomů na DNA.76 Doporučujeme přijímat alespoň 400-550 mg cholinu denně.75,77 

Najdete jej například ve vaječných žloutcích, rybách nebo sóji nebo v doplňcích stravy Chromozoom Brain Power+, Daily Male a Daily Female. 

Zinek - ani příliš, ani málo

Zinek je důležitý minerál pro správnou funkci imunitního systému, zdraví mozku a pokožky.78,79 Ideálně by člověk měl přijímat 10 až 15 mg zinku denně.78,79 Buďte opatrní, příliš mnoho zinku může mít negativní účinky, takže je důležité zůstat v tomto rozmezí.78 

Pokud užíváte doplňky zinku, ujistěte se, že užíváte i měď, protože zinek inhibuje vstřebávání mědi ve střevech, takže by tělu mohla brzy chybět.80 

Zinek najdete v produktech Daily Male, Daily Female a Immune Boost+.

Měď - podceňovaný minerál

Měď je poněkud podceňovaným minerálem, nicméně stále více studií ukazuje význam mědi pro snížení rizika srdečních chorob a cukrovky.81 Měď také hraje důležitou roli ve tvorbě kolagenu, zdraví pokožky a celkovém vzhledu pokožky.82 

Ideálně by člověk měl přijímat 2 mg mědi denně.81 Příjem dostatečného množství mědi je obzvláště důležité, když také užíváte doplňky zinku, protože zinek inhibuje vstřebávání mědi ve střevech.80 

Měď najdete v produktech Daily Male a Daily Female.

Suplementační tahák
 
  • Základní vitamíny a minerály najdete v našich multikomplexech Daily Male pro muže a Daily Female pro ženy.
     
  • V zimě je prospěšné zvýšit příjem vitamínu D a K2, které lze najít v produktu Vitamin D3 + K2. Letní slunění pomáhá doplnit vitamín D, ale zároveň zvyšuje oxidativní stres způsobující stárnutí pleti. Pro zmírnění negativních účinků slunce doporučujeme zařadit do stravy více antioxidantů, jako jsou ty obsažené v produktu Antioxidant.
     
  • Pro lidi zažívající náročná období, pravidelně sportující nebo vystavené dlouhodobému stresu je vhodné doplňovat hořčík. Jeho hladina klesá při zvýšené fyzické či psychické zátěži a při konzumaci stravy bohaté na sacharidy a průmyslově zpracované potraviny. Doporučujeme SuperMg, který kombinuje šest forem hořčíku pro maximální vstřebatelnost a účinek.

 

Zdroje: 

  • 39. Hanna M, Jaqua E, Nguyen V, Clay J. B Vitamins: Functions and Uses in Medicine. Perm J. 2022 Jun 29;26(2):89-97. doi: 10.7812/TPP/21.204. Epub 2022 Jun 17. PMID: 35933667; PMCID: PMC9662251.
  • 40. Caffrey A, Lamers Y, Murphy MM, Letourneau N, Irwin RE, Pentieva K, Ward M, Tan A, Rojas-Gómez A, Santos-Calderón LA, Canals-Sans J, Leung BMY, Bell R, Giesbrecht GF, Dewey D, Field CJ, Kobor M, Walsh CP, McNulty H. Epigenetic effects of folate and related B vitamins on brain health throughout life: Scientific substantiation and translation of the evidence for health improvement strategies. Nutr Bull. 2023 Jun;48(2):267-277. doi: 10.1111/nbu.12611. Epub 2023 Feb 21. PMID: 36807740; PMCID: PMC10946506.
  • 41. Ford TC, Downey LA, Simpson T, McPhee G, Oliver C, Stough C. The Effect of a High-Dose Vitamin B Multivitamin Supplement on the Relationship between Brain Metabolism and Blood Biomarkers of Oxidative Stress: A Randomized Control Trial. Nutrients. 2018 Dec 1;10(12):1860. doi: 10.3390/nu10121860. PMID: 30513795; PMCID: PMC6316433.
  • 42. Uysal N, Kizildag S, Yuce Z, Guvendi G, Kandis S, Koc B, Karakilic A, Camsari UM, Ates M. Timeline (Bioavailability) of Magnesium Compounds in Hours: Which Magnesium Compound Works Best? Biol Trace Elem Res. 2019 Jan;187(1):128-136. doi: 10.1007/s12011-018-1351-9. Epub 2018 Apr 21. PMID: 29679349.
  • 43. Siebrecht, Stefan. “Magnesium Bisglycinate as safe form for mineral supplementation in human nutrition.” (2013).
  • 44. Alayed Albarri EM, Sameer Alnuaimi A, Abdelghani D. Effectiveness of vitamin D2 compared with vitamin D3 replacement therapy in a primary healthcare setting: a retrospective cohort study. Qatar Med J. 2022 Aug 4;2022(3):29. doi: 10.5339/qmj.2022.35. PMID: 35974883; PMCID: PMC9372493.
  • 45. Heaney RP, Recker RR, Grote J, Horst RL, Armas LA. Vitamin D(3) is more potent than vitamin D(2) in humans. J Clin Endocrinol Metab. 2011 Mar;96(3):E447-52. doi: 10.1210/jc.2010-2230. Epub 2010 Dec 22. PMID: 21177785.
  • 46. Pilz S, Trummer C, Pandis M, Schwetz V, Aberer F, Grübler M, Verheyen N, Tomaschitz A, März W. Vitamin D: Current Guidelines and Future Outlook. Anticancer Res. 2018 Feb;38(2):1145-1151. doi: 10.21873/anticanres.12333. PMID: 29374751.
  • 47. Pludowski P, Grant WB, Karras SN, Zittermann A, Pilz S. Vitamin D Supplementation: A Review of the Evidence Arguing for a Daily Dose of 2000 International Units (50 µg) of Vitamin D for Adults in the General Population. Nutrients. 2024 Jan 29;16(3):391. doi: 10.3390/nu16030391. PMID: 38337676; PMCID: PMC10857599.
  • 48. Halder M, Petsophonsakul P, Akbulut AC, Pavlic A, Bohan F, Anderson E, Maresz K, Kramann R, Schurgers L. Vitamin K: Double Bonds beyond Coagulation Insights into Differences between Vitamin K1 and K2 in Health and Disease. Int J Mol Sci. 2019 Feb 19;20(4):896. doi: 10.3390/ijms20040896. PMID: 30791399; PMCID: PMC6413124.
  • 49. Simes DC, Viegas CSB, Araújo N, Marreiros C. Vitamin K as a Powerful Micronutrient in Aging and Age-Related Diseases: Pros and Cons from Clinical Studies. Int J Mol Sci. 2019 Aug 25;20(17):4150. doi: 10.3390/ijms20174150. PMID: 31450694; PMCID: PMC6747195.(
  • 50. Gheduzzi D, Boraldi F, Annovi G, DeVincenzi CP, Schurgers LJ, Vermeer C, Quaglino D, Ronchetti IP. Matrix Gla protein is involved in elastic fiber calcification in the dermis of pseudoxanthoma elasticum patients. Lab Invest. 2007 Oct;87(10):998-1008. doi: 10.1038/labinvest.3700667. Epub 2007 Aug 27. PMID: 17724449.
  • 51. Khazai N, Judd SE, Tangpricha V. Calcium and vitamin D: skeletal and extraskeletal health. Curr Rheumatol Rep. 2008 Apr;10(2):110-7. doi: 10.1007/s11926-008-0020-y. PMID: 18460265; PMCID: PMC2669834.
  • 52. Akbulut AC, Pavlic A, Petsophonsakul P, Halder M, Maresz K, Kramann R, Schurgers L. Vitamin K2 Needs an RDI Separate from Vitamin K1. Nutrients. 2020 Jun 21;12(6):1852. doi: 10.3390/nu12061852. PMID: 32575901; PMCID: PMC7353270.
  • 53. Yu E, Sharma S. Physiology, Calcium. 2023 Aug 14. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan–. PMID: 29489276.
  • 54. Pu F., Chen N, Xue S. Calcium intake, calcium homeostasis and health. 2016 March. In: Food Science and Human Wellness. doi: 10.1016/j.fshw.2016.01.001.
  • 55. Garg MK, Mahalle N. Calcium Supplementation: Why, Which, and How? Indian J Endocrinol Metab. 2019 Jul-Aug;23(4):387-390. doi: 10.4103/2230-8210.268505. PMID: 31741894; PMCID: PMC6844170.
  • 56. Anderson JJ, Klemmer PJ. Risk of high dietary calcium for arterial calcification in older adults. Nutrients. 2013 Sep 30;5(10):3964-74. doi: 10.3390/nu5103964. PMID: 24084054; PMCID: PMC3820054.
  • 57. Shkembi B, Huppertz T. Calcium Absorption from Food Products: Food Matrix Effects. Nutrients. 2021 Dec 30;14(1):180. doi: 10.3390/nu14010180. PMID: 35011055; PMCID: PMC8746734.
  • 58. Gunnarsdottir I, Dahl L. Iodine intake in human nutrition: a systematic literature review. Food Nutr Res. 2012;56. doi: 10.3402/fnr.v56i0.19731. Epub 2012 Oct 9. PMID: 23060737; PMCID: PMC3468836.
  • 59. Rappaport J. Changes in Dietary Iodine Explains Increasing Incidence of Breast Cancer with Distant Involvement in Young Women. J Cancer. 2017 Jan 13;8(2):174-177. doi: 10.7150/jca.17835. PMID: 28243321; PMCID: PMC5327366.
  • 60. Zava TT, Zava DT. Assessment of Japanese iodine intake based on seaweed consumption in Japan: A literature-based analysis. Thyroid Res. 2011 Oct 5;4:14. doi: 10.1186/1756-6614-4-14. PMID: 21975053; PMCID: PMC3204293.
  • 61. Foster HD. Disease family trees: the possible roles of iodine in goitre, cretinism, multiple sclerosis, amyotrophic lateral sclerosis, Alzheimer's and Parkinson's diseases and cancers of the thyroid, nervous system and skin. Med Hypotheses. 1987 Nov;24(3):249-63. doi: 10.1016/0306-9877(87)90072-7. PMID: 3320695.
  • 62. Kipp AP, Strohm D, Brigelius-Flohé R, Schomburg L, Bechthold A, Leschik-Bonnet E, Heseker H; German Nutrition Society (DGE). Revised reference values for selenium intake. J Trace Elem Med Biol. 2015 Oct;32:195-9. doi: 10.1016/j.jtemb.2015.07.005. Epub 2015 Jul 17. PMID: 26302929.
  • 63. Sun Y, Wang Z, Gong P, Yao W, Ba Q, Wang H. Review on the health-promoting effect of adequate selenium status. Front Nutr. 2023 Mar 16;10:1136458. doi: 10.3389/fnut.2023.1136458. PMID: 37006921; PMCID: PMC10060562.
  • 64. Fan H, Song JT. Potential mechanisms of macular degeneration protection by fatty fish consumption. Curr Opin Pharmacol. 2022 Apr;63:102186. doi: 10.1016/j.coph.2022.102186. Epub 2022 Feb 22. PMID: 35217394.
  • 65. McNamara RK, Almeida DM. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Deficiency and Progressive Neuropathology in Psychiatric Disorders: A Review of Translational Evidence and Candidate Mechanisms. Harv Rev Psychiatry. 2019 Mar/Apr;27(2):94-107. doi: 10.1097/HRP.0000000000000199. PMID: 30633010; PMCID: PMC6411441.
  • 66. Simopoulos AP. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. J Am Coll Nutr. 2002 Dec;21(6):495-505. doi: 10.1080/07315724.2002.10719248. PMID: 12480795.
  • 67. Carazo A, Macáková K, Matoušová K, Krčmová LK, Protti M, Mladěnka P. Vitamin A Update: Forms, Sources, Kinetics, Detection, Function, Deficiency, Therapeutic Use and Toxicity. Nutrients. 2021 May 18;13(5):1703. doi: 10.3390/nu13051703. PMID: 34069881; PMCID: PMC8157347.
  • 68. Moise AR, Noy N, Palczewski K, Blaner WS. Delivery of retinoid-based therapies to target tissues. Biochemistry. 2007 Apr 17;46(15):4449-58. doi: 10.1021/bi7003069. Epub 2007 Mar 23. PMID: 17378589; PMCID: PMC2562735.
  • 69. Tang G. Bioconversion of dietary provitamin A carotenoids to vitamin A in humans. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1468S-1473S. doi: 10.3945/ajcn.2010.28674G. Epub 2010 Mar 3. PMID: 20200262; PMCID: PMC2854912.
  • 70. Haskell MJ. The challenge to reach nutritional adequacy for vitamin A: β-carotene bioavailability and conversion--evidence in humans. Am J Clin Nutr. 2012 Nov;96(5):1193S-203S. doi: 10.3945/ajcn.112.034850. Epub 2012 Oct 10. PMID: 23053560.
  • 71. Leung WC, Hessel S, Méplan C, Flint J, Oberhauser V, Tourniaire F, Hesketh JE, von Lintig J, Lietz G. Two common single nucleotide polymorphisms in the gene encoding beta-carotene 15,15'-monoxygenase alter beta-carotene metabolism in female volunteers. FASEB J. 2009 Apr;23(4):1041-53. doi: 10.1096/fj.08-121962. Epub 2008 Dec 22. PMID: 19103647.
  • 72. Sibulesky L, Hayes KC, Pronczuk A, Weigel-DiFranco C, Rosner B, Berson EL. Safety of <7500 RE (<25000 IU) vitamin A daily in adults with retinitis pigmentosa. Am J Clin Nutr. 1999 Apr;69(4):656-63. doi: 10.1093/ajcn/69.4.656. PMID: 10197566.
  • 73. Zeisel SH, da Costa KA. Choline: an essential nutrient for public health. Nutr Rev. 2009 Nov;67(11):615-23. doi: 10.1111/j.1753-4887.2009.00246.x. PMID: 19906248; PMCID: PMC2782876.
  • 74. Bekdash RA. Choline and the Brain: An Epigenetic Perspective. Adv Neurobiol. 2016;12:381-99. doi: 10.1007/978-3-319-28383-8_21. PMID: 27651265.
  • 75. Wiedeman AM, Barr SI, Green TJ, Xu Z, Innis SM, Kitts DD. Dietary Choline Intake: Current State of Knowledge Across the Life Cycle. Nutrients. 2018 Oct 16;10(10):1513. doi: 10.3390/nu10101513. PMID: 30332744; PMCID: PMC6213596.
  • 76. Zeisel SH. Dietary choline deficiency causes DNA strand breaks and alters epigenetic marks on DNA and histones. Mutat Res. 2012 May 1;733(1-2):34-8. doi: 10.1016/j.mrfmmm.2011.10.008. Epub 2011 Oct 20. PMID: 22041500; PMCID: PMC3319504.
  • 77. Secades JJ, Frontera G. CDP-choline: pharmacological and clinical review. Methods Find Exp Clin Pharmacol. 1995 Oct;17 Suppl B:1-54. PMID: 8709678.
  • 78. Kiouri DP, Tsoupra E, Peana M, Perlepes SP, Stefanidou ME, Chasapis CT. Multifunctional role of zinc in human health: an update. EXCLI J. 2023 Aug 4;22:809-827. doi: 10.17179/excli2023-6335. PMID: 37780941; PMCID: PMC10539547.
  • 79. King JC, Brown KH, Gibson RS, Krebs NF, Lowe NM, Siekmann JH, Raiten DJ. Biomarkers of Nutrition for Development (BOND)-Zinc Review. J Nutr. 2015 Apr 1;146(4):858S-885S. doi: 10.3945/jn.115.220079. PMID: 26962190; PMCID: PMC4807640.
  • 80. Fischer PW, Giroux A, L'Abbé MR. The effect of dietary zinc on intestinal copper absorption. Am J Clin Nutr. 1981 Sep;34(9):1670-5. doi: 10.1093/ajcn/34.9.1670. PMID: 7282591.
  • 81. Burkhead JL, Collins JF. Nutrition Information Brief-Copper. Adv Nutr. 2022 Mar;13(2):681-683. doi: 10.1093/advances/nmab157. Epub 2023 Feb 10. PMID: 34940824; PMCID: PMC8970836.
  • 82. Borkow G. Using Copper to Improve the Well-Being of the Skin. Curr Chem Biol. 2014 Aug;8(2):89-102. doi: 10.2174/2212796809666150227223857. PMID: 26361585; PMCID: PMC4556990.
  • 83. Neufingerl N, Eilander A. Nutrient Intake and Status in Adults Consuming Plant-Based Diets Compared to Meat-Eaters: A Systematic Review. Nutrients. 2021 Dec 23;14(1):29. doi: 10.3390/nu14010029. PMID: 35010904; PMCID: PMC8746448.
  • 84. Jouanne M, Oddoux S, Noël A, Voisin-Chiret AS. Nutrient Requirements during Pregnancy and Lactation. Nutrients. 2021 Feb 21;13(2):692. doi: 10.3390/nu13020692. PMID: 33670026; PMCID: PMC7926714.
  • 85. Santander Ballestín S, Giménez Campos MI, Ballestín Ballestín J, Luesma Bartolomé MJ. Is Supplementation with Micronutrients Still Necessary during Pregnancy? A Review. Nutrients. 2021 Sep 8;13(9):3134. doi: 10.3390/nu13093134. PMID: 34579011; PMCID: PMC8469293.
  • 86. Mousa A, Naqash A, Lim S. Macronutrient and Micronutrient Intake during Pregnancy: An Overview of Recent Evidence. Nutrients. 2019 Feb 20;11(2):443. doi: 10.3390/nu11020443. PMID: 30791647; PMCID: PMC6413112.
  • 87. Brancaccio M, Mennitti C, Cesaro A, Fimiani F, Vano M, Gargiulo B, Caiazza M, Amodio F, Coto I, D'Alicandro G, Mazzaccara C, Lombardo B, Pero R, Terracciano D, Limongelli G, Calabrò P, D'Argenio V, Frisso G, Scudiero O. The Biological Role of Vitamins in Athletes' Muscle, Heart and Microbiota. Int J Environ Res Public Health. 2022 Jan 23;19(3):1249. doi: 10.3390/ijerph19031249. PMID: 35162272; PMCID: PMC8834970.
  • 88. Williams MH. Vitamin supplementation and athletic performance. Int J Vitam Nutr Res Suppl. 1989;30:163-91. PMID: 2507696.
  • 89. Williams MH. Dietary supplements and sports performance: minerals. J Int Soc Sports Nutr. 2005 Jun 11;2(1):43-9. doi: 10.1186/1550-2783-2-1-43. PMID: 18500950; PMCID: PMC2129162.
  • 90. Phillips SM, Van Loon LJ. Dietary protein for athletes: from requirements to optimum adaptation. J Sports Sci. 2011;29 Suppl 1:S29-38. doi: 10.1080/02640414.2011.619204. PMID: 22150425.
  • 91. Rahme M, Sharara SL, Baddoura R, Habib RH, Halaby G, Arabi A, Singh RJ, Kassem M, Mahfoud Z, Hoteit M, Daher RT, Bassil D, El Ferkh K, El-Hajj Fuleihan G. Impact of Calcium and Two Doses of Vitamin D on Bone Metabolism in the Elderly: A Randomized Controlled Trial. J Bone Miner Res. 2017 Jul;32(7):1486-1495. doi: 10.1002/jbmr.3122. Epub 2017 May 18. PMID: 28276596; PMCID: PMC5489368.
  • 92. Nieves JW. Calcium, vitamin D, and nutrition in elderly adults. Clin Geriatr Med. 2003 May;19(2):321-35. doi: 10.1016/s0749-0690(02)00073-3. PMID: 12916289.
  • 93. Molfino A, Gioia G, Rossi Fanelli F, Muscaritoli M. The role for dietary omega-3 fatty acids supplementation in older adults. Nutrients. 2014 Oct 3;6(10):4058-73. doi: 10.3390/nu6104058. PMID: 25285409; PMCID: PMC4210907.
  • 94. Baum JI, Kim IY, Wolfe RR. Protein Consumption and the Elderly: What Is the Optimal Level of Intake? Nutrients. 2016 Jun 8;8(6):359. doi: 10.3390/nu8060359. PMID: 27338461; PMCID: PMC4924200.
  • 95. Gromkowska-Kępka KJ, Puścion-Jakubik A, Markiewicz-Żukowska R, Socha K. The impact of ultraviolet radiation on skin photoaging - review of in vitro studies. J Cosmet Dermatol. 2021 Nov;20(11):3427-3431. doi: 10.1111/jocd.14033. Epub 2021 Mar 13. PMID: 33655657; PMCID: PMC8597149.
  • 96. Poljsak B, Dahmane R, Godic A. Skin and antioxidants. J Cosmet Laser Ther. 2013 Apr;15(2):107-13. doi: 10.3109/14764172.2012.758380. Epub 2013 Feb 5. PMID: 23384037.
  • 97. Pickering G, Mazur A, Trousselard M, Bienkowski P, Yaltsewa N, Amessou M, Noah L, Pouteau E. Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited. Nutrients. 2020 Nov 28;12(12):3672. doi: 10.3390/nu12123672. PMID: 33260549; PMCID: PMC7761127.
  • 98. Zhang H, Wang R, Guo S, Tian Q, Zhang S, Guo L, Liu T. Lower serum magnesium concentration and higher 24-h urinary magnesium excretion despite higher dietary magnesium intake in athletes: a systematic review and meta-analysis. 2023 September. Food Science and Human Wellness. p 1471-1480. Doi:10.1016/j.fshw.2023.02.015
  • 99. DiNicolantonio JJ, O'Keefe JH, Wilson W. Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open Heart. 2018 Jan 13;5(1):e000668. doi: 10.1136/openhrt-2017-000668. Erratum in: Open Heart. 2018 Apr 5;5(1):e000668corr1. PMID: 29387426; PMCID: PMC5786912.
  • 100. Rosanoff A, Dai Q, Shapses SA. Essential Nutrient Interactions: Does Low or Suboptimal Magnesium Status Interact with Vitamin D and/or Calcium Status? Adv Nutr. 2016 Jan 15;7(1):25-43. doi: 10.3945/an.115.008631. PMID: 26773013; PMCID: PMC4717874.

Také by vás mohlo zajímat