NUTRI

Strava není pouze každodenní nutností, ale může být i potěšením. S námi prozkoumáte každou část vašich genů tak, abyste věděli, jak se nejlépe stravovat, a jak nejefektivněji dodat tělu energii potřebnou pro jeho fungování.

Krok za krokem za svým cílem

Zasloužíte si jíst lépe

> Genetické reporty

Více než 70 genetických reportů zaměřených na stravu.

> Nutriční doporučení

Doporučení k úpravě Vašeho denního jídelníčku, které vycházejí z genetické analýzy.

> Sdílení výsledků

Genetické reporty lze snadno sdílet s lékaři, nutričními terapeuty či sportovními trenéry.

Krok za krokem za svým cílem

Jezte v souladu s vaší DNA

Personalizované potraviny

Objevte potraviny, které má vaše tělo obzvlášť v oblibě. Předáme vám doporučení vhodných a nevhodných potravin, se kterými byste měli pracovat.

Challenge na zlepšení stravovacích návyků

Poznáte zábavné výzvy, díky kterým se naučíte zlepšit vaše stravovací návyky a posunete se opět dál v cestě za zdravějším životem. Pomůžeme vám přenést doporučení v prospěšnou realitu.

Vitamínové dávky

Zjistíme, které vitamíny vaše tělo geneticky potřebuje víc, a naopak které uměle doplňovat nemusíte. Tímto se můžete vyhnout nepříjemným stavům jako je avitaminóza.

Krok za krokem za svým cílem

Seznam fenotypů

Není čas se dostat dál než k pouhému počítání kalorií? Cestou k optimální váze může být pochopení vašich genů, protože objevíte svůj vlastní způsob stravování, který je pro vaše tělo nejlepší. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se některým lidem lépe daří na dietě s vysokým obsahem sacharidů (zejména komplexních sacharidů), proč jiní musí vynechat určité tuky a proč třetí skupina může zhubnout na dietách bohatých na ořechy, avokádo a olivový olej?

Odpověď už znáte – příroda miluje rozmanitost. Vaše tělo je jedinečné. Objevte tedy, jak můžete vypadat a být lehčí.
Vyskytuje se ve vaší rodině vysoký krevní tlak? Pokud se vám povede ho dlouhodobě snížit, poděkuje vám za to vaše srdce, ledviny i oči. Kromě pravidelného cvičení a řízení své hmotnosti je dobré vyhýbat se potravinám, které vyvolávají stres. Káva, slaná jídla a smažená jídla mohou způsobit skoky krevního tlaku, v závislosti na vašich genech. Najdeme slabá dietní místa na základě vašeho genetického profilu a navrhneme způsoby, jak se bránit vysokému krevnímu tlaku.
Odhalte, zda máte v genetickém kódu ukrytý gen, který je zodpovědný za stav obezity. Díky němu nemusíte vidět výsledky vašeho cvičení či snahy o zhubnutí. Naštěstí víme, jak tento gen přelstít a umíme vám pomoci s redukcí váhy tak, abyste se nebáli podívat se do zrcadla a cítili jste se ve svém těle sami sebou.
Někteří lidé se bez denního příjmu pečiva neobejdou. Přesto existuje velké množství osob, které si právě kvůli celiakii pečivo dopřát nemůže. Identifikace citlivosti na lepek je složitá, částečně proto, že vaše tělo může trpět opožděnou reakcí. Možná i proto zůstává až 97 % případů citlivosti na lepek nediagnostikováno. Celiakie může způsobovat dlouhodobé zažívací problémy, které mohou nepříjemně ovlivňovat vaše běžné dny. Odhalte, zda máte v genetickém kódu ukrytý gen, který je zodpovědný za stav obezity.

Díky němu nemusíte vidět výsledky vašeho cvičení či snahy o zhubnutí. Naštěstí víme, jak tento gen přelstít a umíme vám pomoci s redukcí váhy tak, abyste se nebáli podívat se do zrcadla a cítili jste se ve svém těle sami sebou.
Jsou součástí vašeho každodenního jídelníčku mléko, jogurt, tvaroh nebo jiné mléčné výrobky? Pokud ano, měli byste si dát pozor na tajemné onemocnění, které si můžete sami přivodit.

Citlivost na laktózu je potravinová intolerance sužující až 65 % populace a která může zaútočit v jakémkoliv věku. Laktóza je mléčný cukr, který se nachází v mléčných výrobcích. Přestože mnoho lidí má gen, který jim umožňuje laktózu trávit, a proto s mléčnými výrobky nemají žádný problém, některým však tento gen chybí a mohou je po požití mléčných výrobků provázet nepříjemné problémy.
Ačkoli existují oficiální cílové dávky pro každý vitamín, které jsou navrženy tak, aby vyhovovaly 97,5 % populace, mnoho lidí chodí se subklinickými nedostatky živin, aniž by si to uvědomovali. Pokud byste tedy mohli předvídat,které vitamíny vám mohou docházet,jistě byste chtěli doplnit své hladiny.

Z genetických důvodů může vaše tělo potřebovat více určitého vitamínu, než je standardní množství. Možná má vaše tělo potíže se vstřebáváním živin, transportem tam, kde je potřeba, nebo s přeměnou na aktivní formu používanou buňkami.
Stopové prvky tvoří klíčovou součást bílkovin a enzymů – zajišťují správnou funkčnost biochemie těla požadovanou rychlostí. Klíčové prvky pro spojení bílkovin, mastných kyselin a vitamínů jsou hořčík, železo a zinek.

Stejně jako u vitamínů může být schopnost vašeho těla získat dostatek určitého stopového prvku omezena překážkami vstřebávání a správnému transportu. Pro postižené živiny najdeme způsoby, jak můžete zvýšit jejich hladinu, díky čemuž se budete cítit lépe a více energicky.
Celé uličky v supermarketu jsou věnovány sladkým pochoutkám, jako jsou zákusky, mléčné koktejly, koláče, slazené nápoje, čokoláda nebo cereálie. Kolik sacharózy ale vaše tělo snese?

Co když vám běžný nákupní košík zvládne způsobit zdravotní problémy spojené se zvýšením sacharózy v těle? Každý z vás má hranici příjmu cukru rozdílnou. Díky této znalosti můžete zamezit náhlým zvyšování a zpětným poklesům hladiny cukru v krvi po konzumaci sacharidů.
Máte problémy se žaludkem, nadýmáním nebo dlouhodobými průjmy, po spořádání mnoha ovoce nebo slazených nápojů? Tyto potraviny s vysokým obsahem fruktózy obsahují jednoduchý ovocný cukr, který je nyní oblíbeným komerčním sladidlem. Fruktóza je v centru pozornosti medicíny, protože příjem ve stravě se od 70. let 20. století desetinásobně zvýšil a je spojen se vznikem cukrovky.

Jak dobře je vaše tělo vybaveno? Zvládne každodenní vysokou zátěž fruktózy?
Všimli jste si, že vás po požití červeného vína bolí hlava, máte ucpaný nos nebo vyrážku? Jednou z možných příčin je přehnaná reakce na přirozeně se vyskytující histaminy v červeném víně. Můžete si bezpečně dopřávat potraviny s vysokým obsahem histaminu, jako jsou stařené sýry a fermentované potraviny včetně zdravého nápoje kombucha? Prozkoumejte, co říkají vaše geny o vaší histaminové toleranci.
K alergii na mléko dochází, když váš imunitní systém přehnaně reaguje na bílkoviny v mléčných výrobcích. Tato alergie se poměrně často plete s intolerancí na laktózu, ale při alergii na mléko se tělo dostane do úplně jiné situace. Alergie je mnohem více nepříjemná, může být doplňována zvracením vyrážkou nebo dušností.
Alergie na arašídy je jednou z nejčastějších potravinových alergií u dětí. Tato životu nebezpečná alergie byla dříve brána za celoživotní onemocnění, ale ukazuje se, že některé děti z alergie na arašídy vyrostou. Předejděte nepříjemnému zážitku při zjištění, zda alergií trpíte taky.
Měli byste vyzkoušet dietu s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů? Nebo by vám osobně vyhovoval opak? Odpověď leží z velké části ve vašich genech.

Při snaze jíst podle potřeb vašeho těla můžete dokonce zastavit diabetes v jeho počátcích. Prozkoumáme, které živiny, potraviny a diety by mohly pomoci regulovat hladinu glukózy v krvi tak, aby se u vás nevyvinulo závažné onemocnění. Pokud již s cukrovkou bojujete, navrhneme vám potraviny, které vám pomohou řídit hladinu glukózy v krvi a předejít tak budoucím komplikacím.